BORÁSZAT

A szőlő és a föld tisztelete határozza meg napi munkánkat. Mivel a borház emeletén alakítottuk ki az életterünket is, hozzánk valóban vendégségbe érkeznek a borkedvelők.

A kezdetek Szedmak Pince es borház

A kezdetek

Amikor megkérdezik tőlem, hogy mióta foglalkozom borászattal és szőlőműveléssel, a válaszon én magam is meglepődöm: közel 30 éve.

Az első szőlőket még az 1980-as évek elején kezdtem művelni Sátoraljaújhely, Köves-hegyen. Ennek az ültetvénynek a csúcsbora a ma már muzeális 2000-es évjáratú kései szüretelésű Hárslevelű. Az 1980-as évek végétől már bérelt ültetvényeken termeltem a szőlőt Tarcalon, majd az első saját ültetvényt is itt vettem 1993-ban a Kopasz- hegyen, a Deák-dűlőben.

A Tarcali Kutató Intézetnél és a Hegyközségeknél szerzett 13 évnyi tapasztalat abban erősített meg, hogy a folyamatos, kiváló minőséget csak a legjobb termőhelyen lehet évről évre biztosítani.

Élmény a dűlőkben!

Számos élményt nyújtunk nekik, legyen szó naplementés dűlőtúráról vagy borkóstolóról, minden esetben azt a családias légkört képviseljük, ami szerintünk a szívből jövő vidéki vendéglátás alapja. Programokról, kóstolókról további információ Brigitől kérhető: +36309788717 vagy küldjetek emailt: szedmakpince@gmail.com

A dűlők

A dűlők

A Deák-dűlőt változó mélységű lösz borítja andezit alapkőzeten. A több mint 30 éves ültetvény a Kopasz-hegy dél-délnyugati lejtőjén Furminttal és Zengővel van betelepítve.

A Sajgó-dűlő bodrogkeresztúri határban lévő két hektáros területet 2005-ben telepítettem be Sárga muskotály, Hárslevelű, Furmint és Zéta fajtákkal.
Összesen 3,8 hektáron gazdálkodunk.

Szőlőfajtáink

Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta, Kabar, Zengő

Szedmak borhaz napjainkban

Napjainkban

Hosszú évek kitartó munkája során elkészült a Borház, mely alapvető funkcióin túl az otthonunk is. Szeretem a Tokaj-hegyaljai szőlőfajtákat, különleges ízvilággal rendelkeznek, amit a borvidék klimatikus adottsága még jobban felerősít.

Kiváltságosnak érzem magam, hogy itt élhetek és készíthetek tokaji borokat, melyeket a Borház alatt 13 méter mélyen húzódó 40 méteres pinceág rejt, várva, hogy felfedezd!