BORÁSZAT

A szőlő és a föld tisztelete határozza meg napi munkánkat. Mivel a borház emeletén alakítottuk ki az életterünket is, hozzánk valóban vendégségbe érkeznek a borkedvelők.

A kezdetek

Amikor megkérdezik tőlem, hogy mióta foglalkozom borászattal és szőlőműveléssel, a válaszon én magam is meglepődöm: közel 30 éve.

Az első szőlőket még az 1980-as évek elején kezdtem művelni Sátoraljaújhely, Köves-hegyen. Ennek az ültetvénynek a csúcsbora a ma már muzeális 2000-es évjáratú kései szüretelésű Hárslevelű. Az 1980-as évek végétől már bérelt ültetvényeken termeltem a szőlőt Tarcalon, majd az első saját ültetvényt is itt vettem 1993-ban a Kopasz- hegyen, a Deák-dűlőben. A Tarcali Kutató Intézetnél és a Hegyközségeknél szerzett 13 évnyi tapasztalat abban erősített meg, hogy a folyamatos, kiváló minőséget csak a legjobb termőhelyen lehet évről évre biztosítani.

Élmény a dűlőkben!

Számos élményt nyújtunk nekik, legyen szó naplementés dűlőtúráról vagy borkóstolóról, minden esetben azt a családias légkört képviseljük, ami szerintünk a szívből jövő vidéki vendéglátás alapja.

SZEDMAK-DEAK-DULO-10_resize

A dűlők

A Deák-dűlőt változó mélységű lösz borítja andezit alapkőzeten. A több mint 30 éves ültetvény a Kopasz-hegy dél-délnyugati lejtőjén Furminttal és Zengővel van betelepítve. A Sajgó-dűlő bodrogkeresztúri határban lévő két hektáros területet 2005-ben telepítettem be Sárga muskotály, Hárslevelű, Furmint és Zéta fajtákkal. Összesen 3,8 hektáron gazdálkodunk.

Szőlőfajtáink

Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta, Kabar, Zengő

szedmak-borhaz-programok-1

Napjainkban

Hosszú évek kitartó munkája során elkészült a Borház, mely alapvető funkcióin túl az otthonunk is. Szeretem a Tokaj-hegyaljai szőlőfajtákat, különleges ízvilággal rendelkeznek, amit a borvidék klimatikus adottsága még jobban felerősít. Kiváltságosnak érzem magam, hogy itt élhetek és készíthetek tokaji borokat, melyeket a Borház alatt 13 méter mélyen húzódó 40 méteres pinceág rejt, várva, hogy felfedezd!