A TOKAJI ASZÚ

 Vinum regnum, rex vinorum – a királyok bora és a borok királya!
Évszázadok óta büszkén és töretlenül viseli ezt a nevet Tokaj-Hegyalja folyékony aranya. Minden korty ebből a különleges és fenséges ízvilágból ajándék a testnek és léleknek. Óriási vétek őrizgetni a szekrények tetején, hogy majd a jövőben egy különleges alkalom díszkísérője legyen, amikor számtalan szebbnél-szebb aszú várja, hogy megédesítsen, és örökké emlékezetessé tegyen egy-egy pillanatot.

A Szedmák Borház Aszú tételei a felnőtt kor hajnalán: 16, 17 és 20 évesen már határozottan és mellébeszélés nélkül hozzák a tudomásunkra, hogy hol helyezkednek el a ranglétrán.
Sokszor hangzik el a kérdés, hogy milyen ételekkel párosítanánk.
Az Aszú már önmagában egy cukrászati remekmű palackba zárva, amely teljes magányban is tökéletesen érzi magát, de ha mégis inkább a társaságot részesítjük előnyben, az enyhén fűszeres sültekkel, a házi libamáj pástétommal, az almás, diós, mandulás, szilvás süteményekkel azonnal létrejön a gasztronómiai szimbiózis.

ASZÚ 2008 • 3 puttonyos

TOKAJI ASZÚ 3 PUTTONYOS // 2008

Ha még csak most ismerkedsz az aszú rejtélyes világával a Szedmák Borház 3 puttonyos aszúja tökéletes nyitóbor. 8 évig érleltük fahordóban, hogy végül egy önmagán is túlmutató intenzív ízjegyekkel, illatokkal rendelkező, sűrű, borostyán színű italt kapjunk.
Remek kísérője egy társalgós estének! Csendben a háttérben meghúzódik, nem akar a fő hangadó lenni, de mindenki tisztában van vele, hogy miatta lett ilyen szép és emlékezetes az este.
A borász üzeni: Főként Furmint aszú szemből, Hárslevelű és Furmint alapborból hagyományos módon készült, zsákban tapostuk az aszúszemeket és zsákban is préseltük. Készült 1160 palack.

TOKAJI ASZÚ 4 PUTTONYOS // 2004

Markáns, férfias bor. A kihívásokkal teli 2004-es évjáratot daliás győzelemmel nyerte meg ez a tételünk. A Deák dűlő soha nem tartozott a vesztesek táborába, alkalmazkodik a legszélsőségesebb viszonyokhoz is, mint egy igazi harcos dalia. Ezért kiérdemelte a tiszteletet.

A borász üzeni: 100%-ban Furmintból készült aszú bor. A savak dominálnak, hosszú életű bor.
12 év fahordós érlelés után palackoztuk. Készült  1776 palack.

TOKAJI ASZÚ 5 PUTTONYOS // 2003

Az igazi aszú, nincs mellébeszélés! Bombaként hatnak minden érzékszervünkre a gyümölcsös illatok, ízek, aromák, ásványok, színek és textúrák. Pár pillanatra mintha megállna az idő, és rájössz, hogy ízeket nem csak a nyelvünkkel érzékelünk. Pont annyira édes, hogy bármilyen társaságban elő tudod venni. Felvághatsz vele a barátok előtt, üzleti megbeszélésen te leszel a „tudod, aki azt a finom bort hozta”, de egy csokor virág társaságában azonnal hódítóvá is válhatsz.
Az egyik legféltettebb kinccsé válik a borgyüjteményedben.

A borász üzeni: Tisztán Furmintból készült a Deák dűlőből. Készült 976 palack.

TOKAJI ASZÚ 5 PUTTONYOS // 2000

A legenda!
Képzeld el, hogy a sziklás dűlőkben a forróságtól szinte serceg a levegő. Már minden más növény, amelyik nem jutott nedvességhez a kiszáradás szélén. Mindeközben a szőlőtőkék minden erejüket, mélyen a talajban lévő nedvességgel létrejött szövetség fenntartására összpontosítják, hogy együtt vegyék fel a harcot a felszínen uralkodó állapotok ellen. Ebből a tökéletes szimbiózisból született meg végül a legendás és mai napig megismételhetetlen 2000-es évjáratú Szedmák 5 puttyonyos Aszú.

A borász üzeni: Ebben az évben a Deák dűlő Furmintból csak aszú készült, ugyanis minden szőlőszemre szükség volt az aszúbor készítéséhez. Az aszúszemekből 55 liter esszencia csepegett le. Készült 2460 palack.

Kedvenc dűlőnk Furmintja pezsgő formában is kiváló. Ideális érettségben szüretelt, palackos erjesztésű Pezsgő. A Furmintos jegyek elegáns harmóniában olvadnak össze a buborékokkal.
Aperitifként is kiváló választás! 
 
Alkohol: 13 %

Az oldalra való belépéssel nyilatkozom, hogy betöltöttem a kort, melytől az alkoholfogyasztás engedélyezett országomban.

Kérjük, hogy rendelés előtt vedd fel velünk a kapcsolatot!
Szállítás: Jelenleg csak Budapest területén vállalunk szállítást.

Minimális rendelés: 2 karton (12 db palack) + szállítási díj

Elérhetőségeink: +36309788717 +36309437395
email: szedmakpince@gmail.com
messenger: szedmakborhaz

A feltüntettet árak bruttó árak!